Frici de proaspata mamica

Nasterea unui bebelus este un moment semnificativ al vietii, probabil singurul care poarta cu sine o incarcatura emotionala care nu se va estompa niciodata in timp. Din contra chiar, emotiile se amplifica, iar parintele ajunge adesea sa fie sufocat de temeri, in loc sa se poata bucura in tihna de minunea cea mica, proaspat venita pe lume. Din nefericire, nici societatea nu ajuta prea mult in acest sens, deoarece adesea sfaturile sunt contradictorii, iar ajutoarele de cele mai multe ori intarzie sa apara.

Temeri, frici, depresii post-natale

Cea mai comuna teama a proaspetelor mamici este aceea ca nu vor fi mame suficient de bune. O depresie post-natala (depresia post partum), asociata unei lipse de informare si a suportului familial, pot adanci starea, creand un gol in sufletul mamei. Un nou nascut are multe nevoi, insa si mama are la fel de multe, deoarece nu ne putem astepta ca ea sa stie totul, dintr-o data, chiar daca standardele societatii asta impun oarecum indirect. Chiar si in ciuda unei bune informari prealabile nasterii, dupa nastere e destul de greu sa pui lucrurile cap la cap si sa te comporti de parca totul este perfect. In plus, informatiile primite sunt adesea contradictorii. Daca in familie persoanele mai in varsta, manate de bunavointa, te pot sfatui intr-un fel, informatiile moderne combat mare parte dintre adevarurile mai vechi. Sistemele de purtare, alaptarea sau recuperarea dupa nastere, vaccinurile, legatul picioarelor si infasatul, sau purtarea caciulitei in casa, acestea sunt doar cateva dintre subiectele pe care generatiile mai noi sau mai vechi nu vor cadea probabil niciodata de acord.

Informarea corecta inainte si dupa nastere

E dificil sa deosebesti o sursa buna de informare, de una mai putin buna, iar marketingul pare ca doar vrea sa isi promoveze produsele. Sisteme de purtare, tetine, lapte praf sau medicamente pentru colici, toate acestea pot fi coplesitoare pentru o proaspata mamica.

Din acest motiv este importanta documentarea prealabila nasterii. Niciodata nu este prea devreme sa incepi sa cauti informatii, pentru ca in acest fel le vei gasi pe cele relevante si fireste, corecte. Pentru tot ceea ce tine de sanatatea bebelusului, poti discuta cu medici, sau chiar cu mame care au trait anumite experiente. Pentru dezvoltare cognitiva vei putea cere ajutor de la specialisti, iar pentru sisteme de purtare este important sa te documentezi despre pozitia fetala si despre pozitia corecta pe care trebuie sa o adopte un bebelus purtat inca de la nastere. Iar mai apoi, sa alegi un sistem ergonomic corect, cum ar fi modelele de la LennyLamb.

Delimitarea corecta a sistemelor de purtare: ergonomic vs neergonomic

Desi multe dintre sistemele de purtare de pe piata sunt vandute sub ideea ca sunt ergonomice, in realitate firmele producatoare profita foarte mult de nestiinta mamelor. O mamica ce abia a nascut poate ca nu va reusi sa diferentieze un sistem de purtare ergonomic de unul neergonomic, insa iata ca diferentierea se poate face rapid, dupa urmatoarele criterii:

  • Sistemele de purtare ergonomice au spatele (panoul) din material textil, neburetat, pentru a permite coloanei bebelusului sa formeze traseul literei C
  • Sistemele de purtare ergonomice au puntea (spatiul dintre picioruse) lata, permitand bebelusului sa stea asezat si nu atarnat si sa formeze cu piciorusele forma literei M (pozitia de broscuta: funduletul asezat mai jos decat genunchii)
  • Sistemele de purtare ergonomice sunt realizate din materiale moi, care sa urmeze forma bebelusului si sunt realizate in asa fel incat sa ofere sustinere parintelui la nivelul spatelui (zona lombara, unde se afla centura, dar si in zona dintre umeri, unde se leaga cataramele).
  • Bonus, sistemele de purtare ergonomice permit alaptarea in siguranta a bebelusului, folosind pentru aceasta sistemul de reglare a curelelor de alaptare.

Fricile de mamici vor exista mereu, chiar si la al doilea bebelus si poate chiar si la al treilea, pentru ca bebelusii sunt diferiti. Insa folosirea unui sistem de purtare ergonomic e ca mersul pe bicicleta, nu se uita niciodata. O gama de sisteme de purtare de calitate este LennyLamb, care ofera posibilitatea purtarii bebelusului inca de la nastere, usurand in mare parte munca parintilor, lasandu-le astfel mai mult timp pentru ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *